כמו שהבטחתי בשבוע שעבר, היום נמשיך עם תרגילים בקנטר ותרגילי יציבה ושיווי משקל.
עבודה בקנטר – הקנטר הנו מקצב עם הרבה יותר תנועה מאשר הטרוט. בטרוט שיווי המשקל הוא במרכז הסוס (האגן של הסוס נע לצדדים סביב המרכז) ואילו בקנטר המשקל מועבר באלכסון מהחוץ אל הפנים. מכיוון שהתנועה מאוד שונה בין המקצבים, לרוכבים מתחילים קשה לעבור מקנטר לטרוט ישיבה (מעבר מתנועה גדולה קדימה-אחורה לתנועה קטנה לצדדים) ולכן עדיף לעבור לטרוט קימה שהיא עדיין תנועה קדימה-אחורה. כדי להשתחרר ולהתחבר טוב יותר לתנועת הקנטר, אפשר לשים יד אחת על מפרק הירך או לשים את גב כף היד על הגב התחתון.
תרגיל בקנטר
מציאת שיווי המשקל ועבודה על יציבה נכונה – מאחורי האוזניים נמצאת המערכת הוסטיבולרית שאחראית על שיווי המשקל. כדי לאזן אותה מבקשים מהרוכב להסתכל לצדדים, מעלה ומטה. עבודה על רוטציות של הגוף (סיבוב הגוף) מיישרת את הגוף. דוגמה יפה לכך היא תינוקות שמתהפכים ובכך מכינים את עמוד השידרה שלהם להתיישר בעתיד. אפשר "לשחק" עם מצבים שונים של הגב – עגול, רגיל וישר. אם הרוכב מרגיש שהוא יושב ישר, אבל למעשה יושב עם גב כפוף או נוטה הצידה, לא נוכל לשנות את ההרגשה שלו על ידי תיקון. בדומה לתרגיל בו שמים אצבע אחת במים קרים ואצבע שנייה במים חמים, כאשר נשים את שתי האצבעות במים פושרים נרגיש באחת שהם חמים ובשנייה שהם קרים. רק לאחר שנערבב את המים עם שתי האצבעות נרגיש שהם למעשה פושרים. כך גם ברכיבה, צריך "לערבב" קצת את ישיבת הרוכב כדי לאזן אותה. אין דבר כזה הרגשה לא נכונה, אבל אפשר לשנות את ההרגשה.
תרגיל בקנטר
ככל שהרוכב מתקדם יותר הוא יכול לשלוט בסוס באמצעות תנועות קטנות יותר ובלתי מורגשות. הדוגמה היפה ביותר היא רוכבי גרנד פרי שנראה כי הם כמעט לא זזים בעת ביצוע תרגילים מורכבים ביותר. ככל שהתנועות קטנות יותר, שיווי המשקל של הרוכב טוב יותר. רוכב שמשתמש בכח רב איננו בשיווי משקל. ברכיבה ניתן לצפות במתח חיובי של השרירים שגורם לרוכב ולסוס לגדול ולעומת זאת גם במתח שלילי שגורם לצמד להתכווץ. המטרה היא כמובן להגיע למתח חיובי ולא למתח שלילי. לכל אחד מאיתנו חלקים חזקים יותר בגוף ואנו נוטים להשתמש בהם כשקשה לנו. צריך לשים לב לתופעה זו ולנסות למצוא את האיזון. כשהמתח שלילי והשרירים מתכווצים אי אפשר לשלוט על תנועת הסוס.
לסיכום, למדנו שהעבודה על החיבור המושלם בין סוס ורוכב היא אין סופית ומרתקת. סוזן כרגיל מילאה אותנו בהשראה וברעיונות שיספיקו לזמן רב לנו ולרוכבים שלנו. היא הדגישה שמדריך טוב מצליח לרכוב את הסוס דרך הרוכב ואילו מדריך מצויין מלמד את הרוכב להרגיש.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה