יום ראשון, 1 בנובמבר 2009

מקצבי הסוס


כאשר צופים בסוסים בטבע ניתן להבחין באותם מקצבים ותנועות שאנו מבקשים מהסוס לבצע ברכיבה האנגלית. הליכה, טרוט (ריצה קלה), קנטר (דהרה) וגאלופ הינם ארבעת המקצבים של הסוס. ההבדלים ביניהם מתבטאים במהירות התנועה של הסוס ובסדר הנעת הרגליים שלו.


הליכה

מקצב של 4 פעימות כשהסוס מניע כל רגל בנפרד. אם מקשיבים לפסיעותיו שומעים 4 פרסות נפרדות. סדר הנעת הרגליים בהליכה: אחורית פנימית, קדמית פנימית, אחורית חיצונית, קדמית חיצונית. בהליכה יש תמיד לפחות שתי רגליים על הקרקע בו-זמנית. כשהסוס הולך כל גופו נמצא בתנועה - התנועה זורמת מהשרירים בחלקו האחורי, דרך הגב, הכתפיים והצוואר. הסוס מניע את צווארו בעת ההליכה ועל הרוכב לשים לב שהוא עוקב אחר התנועה עם זרועותיו ולא מגביל את תנועת הסוס.


אני וצ'יקו בהליכה



טרוט

הטרוט הוא למעשה ריצה קלה. זהו מקצב של 2 פעימות כאשר הסוס קופץ מזוג רגליים אלכסוניות אחד לזוג השני. אם מקשיבים לפסיעותיו שומעים הפעם רק 2 פרסות נפרדות בכל צעד שלם. הרגל האחורית החיצונית והקדמית הפנימית נעות יחד. לאחר מכן יש השהייה קצרה ואז האחורית הפנימית והקדמית החיצונית נעות יחד. ניתן לרכב את הטרוט ב"טרוט קימה" או ב"טרוט ישיבה". בטרוט קימה הרוכב מתרומם באוכף בפסיעה הראשונה ויושב בפסיעה השנייה של הטרוט. כשמביטים ברוכב מהצד נראה שהוא עושה "קום-שב" באוכף. הרעיון הוא להרים את משקל הרוכב מהגב של הסוס ובכך לאפשר לו תנועה חופשית יותר ולהקל על הרוכב להשתלב בתנועה. רוכבים מתקדמים משתמשים בטרוט קימה בחימום (בתחילת הרכיבה) ובשחרור (בסוף הרכיבה). באימון עצמו משתמשים ב"טרוט ישיבה" המאפשר חיבור טוב יותר לגב הסוס, כי הרוכב אינו מתרומם מהאוכף. בטרוט ישיבה הרוכב נשאר באוכף בשתי הפסיעות. טרוט ישיבה נחשב מורכב יותר מטרוט קימה כי הרוכב צריך לשחרר את שריריו ולנוע עם הסוס. יש סוסים שנוח לשבת עליהם בטרוט לעומת סוסים שמאוד מקפיצים את הרוכב. הראש של הסוס כמעט לא זז בטרוט ולכן יש לשמור את הידיים יציבות כדי לא להפריע לסוס לנוע.


אני וצ'יקו בטרוט ישיבה



אני ובלונדי בטרוט קימה



קנטר

הקנטר הוא למעשה הדהרה של הסוס. זהו מקצב של 3 פעימות כאשר רגלי הסוס נעות בסדר הבא: אחורית חיצונית, אחורית פנימית וקדמית חיצונית נעות יחד ואז נעה הרגל הקדמית הפנימית. לאחר מכן קיימת השהייה כאשר כל ארבעת הרגליים נמצאות באוויר ואז חוזר הסדר. לעומת מקצבי ההליכה והטרוט בקנטר קיימות שתי אפשרויות: קנטר ימין וקנטר שמאל. כאשר רוכבים על מושכת ימין (כיוון התנועה הוא ימינה) הסוס צריך להיות בקנטר ימין, כלומר הרגל שנוחתת אחרונה ונראית שמובילה את התנועה (נוחתת קדימה מכל השאר) היא רגל ימין קדמית והיא מכונה "הרגל המובילה". כאשר רוכבים על מושכת שמאל הרגל המובילה היא רגל שמאל קדמית. בדרך כלל יותר קל לשבת בקנטר מאשר בטרוט כי התנועה של הסוס דומה יותר להליכה מאשר לקפיצות המהירות של הטרוט. עם זאת, לעיתים קשה יותר לרוכבים להשתלב בתנועה של הקנטר כי מדובר במקצב מהיר ועוצמתי יותר. כדי לא להפריע לסוס בשעת הדהרה יש לשחרר את שרירי האגן, הגב והבטן ולנוע איתו בזמן ששומרים על יציבה נכונה ומאפשרים לידיים לעקוב אחר תנועת הראש של הסוס (מעלה מטה).


אני וצ'יקו בקנטר שמאל



גאלופ

זהו המקצב המהיר ביותר של הסוס המשמש למשל במרוצי סוסים. את הגאלופ עושים מחוץ למגרש הרכיבה ויש לוודא שהקרקע מתאימה לכך - אם הסוס מכניס את רגלו לבור במהלך הגאלופ הוא עלול ליפול ולגרום נזק רציני לעצמו ולרוכב. סוס בגאלופ יכול להגיע למהירות של 50 או אפילו 60 קמ"ש! זהו מקצב של 4 פעימות כאשר הרגליים נעות בסדר הבא: אחורית פנימית, אחורית חיצונית, קדמית פנימית, קדמית חיצונית. לפני שמעבירים את הסוס לגאלופ יש לעמוד בארכובות, לקצר את המושכות ורצוי להחזיק ברעמה של הסוס כדי לשמור על שיווי המשקל. הגאלופ יכול לתת תחושה נפלאה של חופש ושחרור לסוס ולרוכב, אך יש לשים לב שהכל נשאר בשליטה ושמתכננים היטב מתי להאט את הסוס.



השאיפה של כל רוכב היא להגיע לתאום מושלם עם תנועת הסוס. כדי להשיג זאת יש להבין כיצד הסוס נע, להיות מודעים לגופינו ולתנועות שלנו ויותר מכל להבין כיצד אנו משפיעים על הסוס.


2 תגובות:

יעל יפה - זמיר אמר/ה...

חולים עליך ח ג י ת ! ! !
כל הכבוד ממש רציני ומושקע
אני ויוסי ושלי
קראנו והתמוגגנו

אנונימי אמר/ה...

יש גם Fox Trot

הוסף רשומת תגובה