יום ראשון, 7 באוגוסט 2011

לונדון לא מחכה לי




אנו נאלצות לקטוע מעט את רצף הסיפור של רז בהולנד, כדי לעדכן שרז הופיעה בטלוויזיה, בתכנית של לונדון וקירשנבאום. מסתבר שסיפור מכירתו של טוטילס (הסוס ההולנדי)  לגרמניה מעניין גם אנשים מחוץ לענף הדרסז'. מכיוון שרז רכבה בהולנד בתקופה שטוטילס החל לפרוץ ומכירה מקרוב את יחסי הכוחות בין שתי מעצמות הדרסז', באופן טבעי התקשרו אליה מהתכנית כשחיפשו מומחה לנושא. אז הנה הסיפור כפי שרז חוותה אותו.

במשך יומיים קיבלתי מספר טלפונים מהתחקירנית של התכנית "לונדון את קירשנבאום". הם חיפשו מישהו שיוכל להסביר את הסיפור של טוטילס, סוס הולנדי שנמכר בהרבה כסף לגרמניה וקשור למאבק הכוחות בין שתי מעצמות הדרסז'. מכיוון שהתחום איננו מוכר כלל בארץ, הסברתי לתחקירנית מהו הספורט הזה, על הרמות השונות ועל רמת הגרנד פרי. הסברתי שמבחינה היסטורית שימש הדרסז' לאימון סוסי מלחמה. סוס מלחמה צריך להיות רגיש מאוד לרוכב כדי שיוכל במהלך הקרב לבצע את הפקודות במהירות. סוסי מלחמה יצאו לקרבות רק מגיל 8, אז הגיעו לרמת החדות הנדרשת. הראיון בתכנית היה קצר מאוד ומכיוון שמדובר בנושא מעניין ושנוי במחלוקת החלטתי לשפוך עליו עוד קצת אור.

טוטילס (המכונה טוטו) היה סוס בבעלות משפחת פישר, משפחה אמידה מאוד בהולנד. כשהיה צעיר רכבה עליו טוסקה פישר, אם המשפחה. היא התחרתה איתו באליפות העולם ולא הגיע להישגים מרשימים במיוחד. הוא היה סוס מפוזר אך מאוד גמיש. כשטוטו היה בן שש החליטה טוסקה להעביר אותו לאימון אצל אדוארד גל, שבדיוק מכר את סוסו האגדי לינג (סוס יפהפה עם צעד מדהים). כבר בהתחלה החיבור בין השניים היה מצויין וטוטו הצטייר כסוס רגיש, אינטיליגנטי ובעל רצון ללמוד. בתחילה התחרו ברמת PSG וכבר אז טוטו היה אתלטי מאוד, מיוחד ומרשים. הצמד עשה לא מעט טעויות במבחנים, אך האיכות הייתה מצויינת. תוך שנה הצמד כבר החל להתחרות ברמת הגרנד פרי. גם כאן היו טעויות קטנות של חוסר ניסיון, אך כבר בהתחלה היה ברור שזהו צמד שעוד לא נראה כמותו. מתחרות לתחרות הצמד השתפר ובשלב מסויים נהיה מחזה מלבב במיוחד, ממש אטרקצייה. אדוארד וטוטו החלו לשבור שיאים בזה אחר זה. בתחילה שברו את שיא העולם שקבעה אנקי ואן גרונסבן ההולדנית (זוכת שלוש מדליות זהב אולימפיות רצופות עם סוסים שונים). הם שברו שיאים של עצמם ובלונדון שברו לראשונה את השיא של 90% במבחן דרסז'. אנקי, שעד אז שלטה בענף באופן בלתי מעורער והתחרות היחידה שלה הייתה הגרמנייה איזבל ווירת, החלה לזכות במקומות שני ושלישי.


 

כדי להבין את המשמעות של ניצחון על אנקי נחזור קצת אחורה. במשך שנים גרמניה שלטה בענף הדרסז' בעולם וזכתה במדליות הזהב האולימפיות הקבוצתיות. אנקי הייתה ההולדנית היחידה שהצליחה לזכות במדליות זהב אולימפיות (יחיד) בזכות שיטת העבודה המיוחדת שלה. היא הייתה מסתכלת על סוס כספורטאי, אתלט, ומנתחת אותו באופן מדעי. היא עבדה עם הרבה רגש והשתמשה בידע של פיזיותרפיסטים ווטרינרים כדי ללמוד מבחינה אנטומית איך להגיע עם הסוסים לתוצאות הטובות ביותר. שיטת העבודה של אנקי התפשטה בהולנד וטוטילס הנו מכל הבחינות השיא שלה. במקביל לפריצה של טוטו, ובזכות שיטת האימון וההבנה הרבה, רמת סוסי הדרסז' בתחרויות עלתה מאוד. באותה תקופה הציונים הגבוהים בתחרויות שנעו לפני כן סביב 70%, החלו לעלות ולהגיע אף לציונים של 80%. זו הייתה פריצת הדרך של הולנד וגרמניה נשארה מאחור עם שיטות האימון הקלאסיות יותר. ובכל זאת טוטו ואדוארד היו מקרה מיוחד, וכצמד הם נתנו לרוכבים המון השראה וכיוון לשאוף אליו.

כשטוטילס החל לנצח התקשורת הגרמנית פירסמה שמדובר בסוס קירקס ולא סוס דרסז' אמיתי. אמרו שטוטו נראה לא אמיתי, מכני מאוד ולא טוב באמת. אמרו שמדובר בשושלת יוחסין לא נכונה ובסטליון שאינו מהסוג הקלאסי. דיברו רעות על שיטות האימון בהולנד של סוס עגול מאוד, עמוק וארוך. פירסמו תמונות מאימונים של סוסים שנראו רע מאוד בכוונה כדי לגנות את השיטה. טוטו סימל לכל הדעות את המאבק בין הולנד לגרמניה.

ועם כל זה, אחרי אליפות העולם בקנטאקי (ממנה  חזר הצמד עם שלוש מדליות זהב, אחת מכל יום!) החלו להתפרסם הודעות שטוטו נמכר לגרמניה. לאליפות הגיעו נציגים מחוות שוקום-הול, חוות ההרבעות הגדולה בגרמניה, וצפו בחשאי בטוטו מקרוב. כל העיסקה התרחשה בחשאי ואדוארד לא ידע שום דבר, רק שמע את השמועות. אדוארד חזר להולנד ויצא לתחרות בינלאומית אחרת. בעודו בתחרות יצאה הודעה לעיתונות שטוטו נמכר לגרמניה (ולמרות זאת אדוארד נשאר מרוכז וניצח בתחרות). בתחילה לא ידעו מי ירכב על טוטו, ואף הועלו השערות שאדוארד ימשיך לרכב עליו.

במשך חודש לא ידעו מי יירכב על טוטו אחרי המכירה. בהולנד היו מחאות רבות, ניסו לגייס כסף כדי לרכוש חזרה את הסוס, אבל הסכום היה גבוה מידי. אפילו מלכת הולנד פירסמה מכתב שמדובר בצמד מדהים שאסור לפרק. בינתיים טוטו נלקח לחווה סודית ויצאה הודעה שהרוכבת אן קטרין לינזנהוף (שרכבה בעבר ברמת הגרנד פרי) רכשה את זכויות הספורט שלו. הרוכבים הגדולים של גרמנייה סרבו לרכב על הסוס, מפאת הציפיות האדירות.

כשנה לפני שטוטו נמכר, הבן החורג של אן קטרין, אלכסנדר מתיאס ראט, החל להתברג בין שלושת הרוכבים הטובים בגרמניה. לבסוף התברר שהוא ירכב מעתה על טוטו. פתאום החלה התקשורת הגרמנית להלל את טוטו – איזו אירוניה! ההופעות הראשונות של הצמד לא היו מרשימות במיוחד, אך כבר בתחרות השנייה שלהם קיבלו 85% במבחן המוזיקלי ושברו את שיא גרמניה.

ולסיכום, משפחת פישר שמכרה את טוטו לא חיה את עולם הסוסים. היה להם כיף לבוא לראות את הסוס מנצח, אך ברגע שהופעל עליהם לחץ רב הם נשברו ומכרו למרות ההשלכות. אדוארד וטוטו הפיחו בדרסז' רוח חיים והשראה. כולם נסעו לראות אותם. היום כבר ברור שלמרות המאבק העיקש של גרמנייה טוטו הינו סוס דרסז' אמיתי, שמנצח את כולם והנו האלוף הבלתי מעורער של הענף. העובדה שחוות ההרבעות הגדולה בגרמנייה שילמה עבורו סכום דמיוני של מליוני יורו מוכיחה זאת ללא כל צל של ספק. ולסיכום, שיטת האימון ההולנדית ניצחה ואיתה גם (מה לעשות) הכסף ניצח.

להלן קישור לראיון עם רז (מתחיל בסביבות הדקה ה-31), תהנו!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה