יום שבת, 1 במאי 2010

הנסיכה על העדשה

יום חמישי הוא ללא ספק היום המועדף עליי. אני מסיימת לעבוד אחר הצהריים ובערב יש לי שיעור רכיבה. אני מגיעה לשיעור די עייפה מעמל השבוע ומסיימת אותו עייפה מאוד, אך מרוצה עוד יותר. דווקא השבוע נדחה השיעור שלי ליום שישי ופתאום נזכרתי (בעזרת החבר'ה בעבודה) שיש בערב סדנא מעניינת בחוות ד.ב.ש בבצרה. אז למרות העייפות של סוף השבוע וההתארגנות החפוזה, שמתי פעמיי בערב לבצרה...

 בשלב הראשון בודקים שהאוכף אינו לוחץ על גוף הסוס

את הסדנא העבירה מיס לאורה אן דמפסי שהגיעה לביקור מאנגליה. כמו תמיד החווה הייתה שקטה ומסודרת, עם פינת קפה קטנה ואווירה נעימה. לסדנא הגיעו מדריכי רכיבה, רוכבים ואנשי סוסים מכל הארץ. היה כיף לפגוש פנים מוכרות שעם חלקן אבד הקשר עם השנים. הסדנא עסקה בנושא התאמת אוכפים. לאורה בונה, מתקנת ומתאימה אוכפים באופן מקצועי למחייתה. 

 לפני הרכיבה מוסיפים שמיכה וריפוד מתחת לאוכף

לאורה הסבירה את החשיבות, הן לסוס והן לרוכב של התאמת אוכף נכונה. היא סיפרה על מקרים רבים של בעיות התנהגות אצל סוסים שנפתרו לחלוטין על ידי התאמה נכונה של ציוד הרכיבה. לאורה הסבירה שאוכף מתאים יכול לשפר את גם את ישיבת הרוכב. אך היא הדגישה שאם צריך לבחור בין אוכף שמתאים היטב לסוס או אוכף שמתאים היטב לרוכב, יש להעדיף דווקא את האוכף שמתאים לסוס. 

 לאורה מדגימה איך בודקים שהאוכף שלנו תקין

כשמסתכלים על סוס משוחרר תנועתו רכה וזורמת וזו התנועה שאנו מחפשים גם ברכיבה. אם הציוד ששמים על הסוס (כגון אוכף וראשיית רכיבה) מגביל את תנועת הסוס ומונע ממנו את אותה תנועה חופשית, צריך לבדוק מה הבעייה. כמובן שהדבר שהכי מפריע לסוס הוא לרוב הרוכב, וגם כאן יש להתאמן הרבה כדי להפריע כמה שפחות לסוסים שלנו. 

 לאורה מדגימה איך בודקים שראשיית הרכיבה שלנו מתאימה

לאורה הדגישה והדגימה שהתאמת הציוד נעשית לרוב בעזרת ניסוי ותעייה. לוקחים אוכף שנראה מתאים ושאינו מפעיל לחץ על גוף הסוס. אך לפני שקונים, צריך לרכוב איתו. אפשר ללמוד המון מתגובת הסוס לציוד ואם יש בעיות הסוס כבר יצביע עליהן. לאורה הסבירה שאוכף שאינו מתאים יכול ממש להפריע לרוכב ולשנות את הישיבה ולכן חשוב למצוא אוכף שגם הרוכב מרגיש בו נוח. 

 ריפוד הכולל "כיסים" שניתן למלא כדי לשפר את התאמת האוכף

לאורה גם הדגישה את חשיבות תחזוקת הציוד (ניקוי ושימון מידי יום) ובדיקה שהציוד איננו שבור או פגום. כל פגם בציוד עלול להשפיע על בריאות הסוס שלנו וכתוצאה מכך גם על התנהגותו ולכן חשוב להקפיד על כך. היא נתנה דוגמה של אוכפים במילוי צמר שעם הזמן עלולות להתהוות בהם "גולות" של צמר קשה. התחושה על גב הסוס מזכירה את הסיפור "הנסיכה על העדשה" ויוצרת תחושת אי-נוחות עמוקה אצל הסוס שלנו.
תודה רבה לצוות בחוות ד.ב.ש ולמארגני הסדנא וכולי תקווה שיהיו עוד הרבה כאלה!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה