יום ראשון, 20 בספטמבר 2009

התנדבות בחוות סוסים


התנדבות היא דרך מצויינת להכיר תחומים שמושכים אותנו. מטרת הפוסט היא לפתח קצת את נושא ההתנדבות בחוות סוסים ולעזור לאנשים שמתעניינים או מתלבטים בנושא.

אני התחלתי את קריירת הסוסים שלי (בתור ילדה ובתור אדם בוגר) כמתנדבת. נולדתי וגדלתי בקיבוץ יפעת שבעמק יזרעאל ובגיל 14 חברה שלי "סחבה" אותי לאורווה בקיבוץ. היא כבר הייתה חלק מהצוות באורווה, למרות שהיא צעירה ממני. היא סיפרה לי הרבה סיפורים על המקום ו"הדליקה" אותי על הנושא. התחלתי להגיע איתה לאורווה ובסופו של דבר היא עזבה ואני הגעתי כל יום אחרי הלימודים ונשארתי עד הערב. הייתי עושה הכל: מנקה תאים, מאכילה, מטפלת בסוסים ורוכבת. נהניתי מכל רגע והאווירה היתה מדהימה. הייתי חוזרת הביתה עייפה אבל מלאת חוויות ומאושרת עד מאוד. העבודה באורווה נתנה לי משהו מיוחד משלי והרבה גאווה.

עם הזמן הדברים השתנו: משפחתי עזבה את הקיבוץ והקשר שלי עם עולם הסוסים התרופף. אחרי הצבא ניסיתי את מזלי בעבודות שונות ובלימודים גבוהים, אך בשום מקום לא הרגשתי שייכת - תמיד רציתי להיות במקום אחר. כל פעם שראיתי סוסים חשתי צביטה בלב ותחושת פיספוס. ואז בגיל 23 החלטתי להרים את הכפפה ולחזור לסוסים.

באותה תקופה גרתי בחדרה ומצאתי חווה בשם "אינטרה" בחבצלת השרון (לא רחוק מביתי). במשך שנים התקיימו ב"אינטרה" קורסים להכשרת מדריכי רכיבה טיפולית והחלטתי שרכיבה טיפולית תתאים לאופי הנוח והסבלני שלי. התחלתי להתנדב בחווה ולקחת שיעורי רכיבה כדי לבדוק אם התחום מעניין אותי והאם אני נהנית מהעבודה. במסגרת ההתנדבות עזרתי בשיעורי רכיבה טיפולית, איכפתי סוסים וטיפלתי בהם. נהניתי מאוד ואחרי מספר חודשים הציעו לי בחווה תפקיד של עוזרת למדריך רכיבה. התפקיד כלל בעיקר טיפול ואימון של הסוסים ועזרה למדריכי הרכיבה הטיפולית. עברתי לגור בחווה והייתי עובדת כל יום מצאת החמה ועד צאת הנשמה. זו הייתה עבודה קשה, אך מלמדת ומספקת מאוד. בנינו צוות מקסים של עובדים ועוזרים (חלקם ילדים) ומאוד נהנינו לעבוד יחד. אחרי חצי שנה ב"אינטרה" נרשמתי לקורס המדריכים ומשם הכל כבר היסטוריה. מאז כבר מילאתי תפקידים שונים במספר חוות והוצאתי תעודה נוספת של מדריך רכיבה ספורטיבית. אני מרגישה שתחושת השייכות והאהבה לתחום הולכות ומתחזקות ככל שחולף הזמן.

אם התחום מעניין ומושך אתכם, התנדבות היא דרך מצויינת להתחיל בלי התחייבות לקורסים יקרים וארוכים. לפני שמתחילים להתנדב חישבו: כמה זמן אתם מוכנים להשקיע? שעה בשבוע? שלוש שעות? אל תשכחו - גם הנסיעה לחווה לוקחת זמן, קחו גם את זה בחשבון. זיכרו שכשאתם מתנדבים ומתחייבים למספר שעות מסוים בשבוע, אתם חלק מהצוות וסומכים עליכם שתפגינו אחריות ותגיעו בזמן. דבר נוסף שכדאי לחשוב עליו הוא התפקיד בחווה: מה אתם רוצים לעשות במסגרת ההתנדבות? מה אתם לא מוכנים לעשות? בחוות סוסים יש משימות רבות שמתנדבים יכולים לסייע בהן כמו עזרה בשיעורים (תחת הנחיית המדריכים), ניקוי תאים, הברשה ושטיפת הסוסים, הובלת סוסים לשיעורים, האכלת סוסים ועוד. אל חשש, ילמדו אתכם כל מה אתם צריכים לדעת.

מתנדבת מטפלת בסוס - מנקה פרסות


אחרי שחשבתם קצת על הנושא והבנתם כמה זמן אתם מוכנים להקדיש לו, הגיע הזמן לבחור חווה. כמעט בכל חווה ישמחו לקבל מתנדבים רציניים שמוכנים ואוהבים לעזור, תוכלו גם למצא מודעות חיפוש מתנדבים באתר ההתאחדות הלאומית לספורט הרכיבה ובפורטלים ובפורומים השונים:


מתנדבת צעירה מובילה סוס מהאורווה למגרש הרכיבה


רצוי לבקר ביותר מחווה אחת לפני שמחליטים להתחייב. הנה עוד מספר שיקולים שיעזרו לכם בבחירת חווה:

1. קירבה - קיימות חוות רבות ברחבי הארץ. רצוי לקחת בחשבון את העובדה שתצטרכו להגיע לשם לפחות פעם בשבוע (אם מדובר בהורה המסיע את הילד או מתנדב המגיע בתחבורה ציבורית). עם זאת ייתכן ותאהבו חווה מסויימת הרחוקה ממקום מגוריכם: בחווה שלנו יש מתנדבים שמגיעים בנסיעות ארוכות בתחבורה ציבורית, אך קשה להם לעזוב לטובת מקום קרוב יותר, כי הם נקשרו לסוסים ולצוות.

2. התרשמות כללית מהחווה - יש לשים לב שהחווה מסודרת ומטופחת ושהסוסים במצב פיזי ונפשי טוב. אני מודעת לכך שלמתנדב מתחיל אין יכולת לשפוט איך נראה סוס בריא וחווה מסודרת, אבל לא צריך עין מקצועית כדי להבחין במקום מוזנח ומלוכלך (ילדים: קחו את ההורים אתכם וסמכו על שיקול דעתם).



חווה מסודרת ומטופחת


3. תפקיד – ישנן חוות המתמחות ברכיבה טיפולית, וחוות שאינן עוסקות כלל בנושא. ישנן חוות שרק מטפלות בסוסים עבור בעליהם וכאלה שגם מעבירות שיעורי רכיבה (וגם פה ישנם סגנונות שונים, אפרט על כך בפוסט נוסף). ישנן חוות המתמחות בגידול או אימון סוסים ועוד ועוד. בכל חווה ישנו מגוון משימות שונה מעט שתוכלו להשתלב בו.




מתנדבות צעירות מטפלות בסוסה ושוטפות אותה



4. צוות החווה – רצוי לנהל שיחות עם הצוות, להבין מהו הניסיון והידע המקצועי שלהם, מיהם בעלי התפקידים בחווה, מי מרכז את נושא המתנדבים וכו'.



צוות החווה - אני מדגימה איך מטפלים בסוס ומפקחת על עבודת המתנדבות


5. מתנדבים אחרים - במידת האפשר רצוי לנהל שיחות עם מתנדבים אחרים כדי לקבל רקע נוסף. האם משקיעים בהם, מלמדים אותם ומתייחסים אליהם בכבוד? האם יש אוזן קשבת במקרה שצצות בעיות? האם שמים לב שהמתנדבים אינם מסכנים את עצמם? עבודה עם סוסים עלולה להיות מסוכנת אם נעשית ללא השגחה של גורם מנוסה.


בטיחות - יש לשים לב שבחווה מקפידים על כללי הבטיחות ומשגיחים על המתנדבים

6. תגמול – התנדבות, מעצם הגדרתה, אינה תמורת תגמול מסוים מלבד ההנאה והסיפוק שבעשייה של דבר שאוהבים ועזרה לאחרים. עם זאת, ישנן חוות שמתגמלות מתנדבים בצורה מסוימת (למשל – מעניקות שיעורי רכיבה). כדאי לברר את הנושא בהתחלה כדי לתאם ציפיות.

דרך טובה להתחיל התנדבות בחווה היא להרשם לשיעורי רכיבה ואז לגשש אחר האפשרויות, דרך המדריך או הצוות בחווה. בחווה שלנו יש ילדים ואנשים בוגרים שהחלו לקחת שיעורי רכיבה, למדו את הבסיס של טיפול והתנהלות בסביבת הסוסים, ואז החלו להתנדב. בנוסף יש ילדים שנרשמו לקייטנות הקיץ בחווה ובתום הקייטנה המשיכו להגיע לחווה בהתנדבות ולעזור בטיפול בסוסים.


בהזדמנות זו אני רוצה להודות לכל עשרות המתנדבים שלנו שעושים עבודה מדהימה עם המון אהבה ואיכפתיות והופכים את החווה והעבודה שלנו, המדריכים, לנעימה וכייפית הרבה יותר. אשמח כמובן לעמוד לרשותכם בכל שאלה או בקשה.




המון תודה לכל המתנדבים המקסימים שלנו!

















אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה