יום שבת, 8 בינואר 2011

נפגשים עם סוזן - מפגש ראשון

כמו שהבטחתי בשבוע שעבר, הנה לכם עיקרי הדברים מההרצאה של סוזן. אל תשכחו שמחר, יום א', בשעה 20:00 תתקיים באינטרה ההרצאה השנייה – אל תחמיצו! 


סוזן מדגימה בסדנא הקודמת שלה באינטרה


בתחילת המפגש הציגה סוזן את השאלה האם ניתן לשפר את הרכיבה בלי לרכוב? המדריך הטוב ביותר שנותן את הפידבק הכי מדוייק הוא הסוס. כשרוכבים בצורה נכונה הסוס מגיב בהתאם וכשעושים טעויות הסוס מיד מיידע אותנו. כשאני רוכבת על בלונדי, סוס מתוק אך רגיש ביותר, אם אני נוגעת בו בטעות עם הדורבנות שלא לצורך הוא ממש מתעצבן (מרים את הראש, מוריד אוזניים ולפעמים בועט עם רגליו האחוריות). מכיוון שתנועת הסוס כה מיוחדת נעשים ניסיונות רבים לחקות אותה באמצעות מכשירים מתוחכמים. עם זאת, עדיין לא קיימת וכנראה לעולם לא תהיה מכונה שיכולה לדמות את התחושה מלאת החיות שחשים על גב הסוס. יש לתת דגש מיוחד לאופי הסוס - רוכב טוב צריך להכיר את סוסו בכל מיני מצבים כדי לדעת איך להגיב בצורה הטובה ביותר. מחקר שוודי גילה שמרבית תאונות הרכיבה הקשות נגרמות כשהסוס פשוט לא מבין את הרוכב, ולא עקב חוסר משמעת.

סוזן דיברה על המיומנויות הפיזיות הנדרשות לרכיבה: שיווי משקל, חוש קצב, קואורדינציה, תזמון ויציבות דינמית של עמוד השידרה. היא הסבירה שעמוד השידרה שלנו יציב עקב הגמישות שלו ואילו עמוד שידרה ללא יכולת תנועה אינו יציב כלל. התנועה היא הבסיס ליציבות – לדוגמה רוכב אופניים שעומד במקום נדרש לתנועות רבות כדי להתאזן בלי לגעת עם רגליו באדמה.

כשמלמדים רכיבה חשוב להסביר את התאוריה - כשמבינים את ההגיון המוטיבציה עולה ומתאמצים יותר. לדוגמה, כשמלמדים רוכבים לשבת ישר יש להסביר שכך הם יותר יציבים ושניתן כך לשמור על בריאות הגב שלהם ושל הסוס. איש סוסים טוב משלב ידע עם ניסיון מעשי וכך ניתן למנוע טעויות רבות.

סוזן דיברה על שלבי האימון של הסוס והרוכב: בראש ובראשונה חשוב למצוא את הקצב - לא לרוץ, אך גם לא להתעצל. אחרי הקצב באה הרכות – הרוכב צריך להרגיש שהסוס משוחרר ורוצה לזוז קדימה (מעידים על כך זנב ואוזניים משוחררים ומתנועעים). לאחר מכן מגיע הקשר שהנו החיבור הרך בין ידו של הרוכב לפה של הסוס. האימפולסיה – הסוס דוחף עם הרגליים האחוריות בכל צעד והאנרגייה עוברת לכל אורך הגוף דרך גבו הגמיש. יישור – הרגליים הקדמיות והאחוריות של הסוס פועלות על אותו מסלול בשני הצדדים. איסוף – הסוס מעביר את רוב משקל גופו לרגליים האחוריות. סוזן הסבירה שהרכיבה היא מצב לימודי מורכב לרוכב ולסוס. הקשר הרגשי עם הסוס חשוב ביותר וסוס יעשה המון בשביל רוכב שהוא אוהב. היא סיפרה על רוכב קפיצות אולימפי שנפצע בחימום ורכב מסלול שלם כאשר הוא מחזיק את המושכות ביד אחת. הוא ניצח בתחרות כי הסוס אהב אותו והתאמץ בשבילו.

הכלים שלנו לתנועה הם העצבים, המפרקים והשרירים. שרירי הידיים והרגליים בנויים לתנועה ואילו שרירי הגוף מייצבים אותנו. כל השרירים קשורים ביניהם ולכן ניתן להשפיע על שרירים מייצבים בעזרת שרירי הגפיים. דוגמה מצויינת לכך היא פתיחת הידיים לצדדים, תנועה שמאפשרת לפתוח על הכתפיים וליישר את הגב. מערכת העצבים הנה אוטומטית ומגיבה לתחושות ותמונות. לכן, ניתן ללמוד המון מצפייה ברוכבים אחרים וחיקוי שלהם.

כשמלמדים תנועה מתחילים מבפנים ועוברים החוצה. לדוגמה, רוכב שידיו מתרוממות למעלה בטרוט למעשה רוכב "מאחורי התנועה". יש לתקן את מנח הגוף (הפנים) ואז הידיים יסתדרו מאליהן (החוץ). אפשר לבקש מהרוכב להישען קצת קדימה למשל. לימוד תנועה מתחיל בגדול והופך לקטן ומדוייק. כשצופים ברוכב מתקדם נראה שהוא כמעט ולא זז. כשמלמדים רכיבה אפשר לבקש מהרוכבים לנסות ולהרגיש עד כמה הם יכולים לעדן ולהקטין את התנועות שלהם ועדיין לקבל תגובה מהסוס.

את שיווי המשקל מוצאים אחרי שחשים את הקצב. הרגש חזק מההיגיון ולכן רוכב שנוטה לאחד הצדדים באוכף, עלול לחוש שהוא בעצם באמצע. במקרה זה יש לשנות את תחושת המרכז. אפשר לבקש מהרוכב ליטות שמאלה באוכף, לחזור למרכז ואז ליטות ימינה. מבצעים את התרגיל מספר פעמים עד שהרוכב מתחיל לחוש את המרכז האמיתי. רוכב שאינו בשיווי משקל ישתמש בהרבה כח. כשמוצאים את שיווי המשקל אפשר להיות רכים, אך לשמור על מתח חיובי בשרירים. יש לזכור כי הדבר המפחיד ביותר עבור הסוס הוא איבוד שיווי המשקל שעלול לגרום לנפילה ולכן יש להקדיש תשומת לב רבה לנושא.

סוזן הסבירה כיצד ללמד את תנועת האגן בקנטר – מבקשים מהרוכב לדלג על הריצפה ולחוש את התנועה. האגן עושה את אותה התנועה גם בקנטר. בדרך כלל רוכב שלא מצליח לעקוב אחר תנועת הסוס בקנטר, אינו מצליח לשחרר את שרירי הגב התחתון. אפשר לשים את היד על הגב התחתון כשהסוס דוהר והתחושה עוזרת להשתחרר. אפשר גם ללכת או לרוץ אחורה על הריצפה כדי לשחרר את שרירי הגב התחתון. 


 

כולי תקווה שהטעימה הקטנה הזו עשתה לכם טעם של עוד ועודדה אתכם להגיע בהמוניכם להרצאות הבאות שיהיו יותר ממוקדות ופרקטיות. ונסיים עם עידכון קטן מהשטח - התחרות שתוכננה להיום בחוות טוקסנה נדחתה לעוד שבועיים (22 לינואר), מפאת מזג האויר. גשם אומנם לא היה אבל אני שמחה שניתנו לי ולביוטי עוד שבועיים להתאמן על המבחן 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה