יום שבת, 18 בדצמבר 2010

רעמים וברקים וסוסים


בתחילת השבוע סופסוף נחת עלינו החורף וכמו בכל שנה הוא הגיע בסערה ונגמר אחרי יומיים. בחוות הסוסים, הימים הגשומים והסוערים שוברים את השיגרה ונותנים לסוסים ולמדריכים קצת חופש. בסופות רציניות כמו השבוע סוגרים את החווה בפני מבקרים, אך כשמדובר בגשמים מקומיים בלבד, משתדלים לקיים שיעורי רכיבה כשאפשר או שיעורי ממשק באורווה. שיעורי הממשק מאפשרים לנו ללמד את הרוכבים איך מטפלים בסוסים ודואגים לכל צרכיהם.


 הובלת סוסה באורווה ביום קר במיוחד


אז איך נראים הימים הגשומים בחווה? ברוב החוות בארץ אין מגרש מקורה (עם גג) ולכן אי אפשר לרכוב, לשחרר את הסוסים או לעשות להם לונג'. לפעמים אפשר להוציא אותם קצת כשיש הפוגות בגשמים, אך בשלב מסויים הופכים המגרשים לבריכות שחייה ואז קיימת סכנת החלקה. אם אין אפשרות להוציא כלל את הסוסים, משתדלים לפחות ללכת איתם בהובלה בתוך אזור האורוות.

כשאין אפשרות לקיים פעילות רגילה, רצוי לשנות מעט את כמויות המזון של הסוסים. אצלנו למשל נותנים חצי מכמות התערובת (המזון המרוכז), אך מכיוון שהסוסים נמצאים רוב הזמן בתאים מגדילים את כמויות החציר. כך הסוסים רגועים יותר ועסוקים בלעיסת החציר בשעות הארוכות שהם שוהים בתאים.


 הסוס בייז'ינסקי מדגמן קובן חורף אופנתי


בלילות הקרים של החורף מלבישים לסוסים שמיכות מיוחדות בשם קובנים. רוב הסוסים לא מתנגדים לכך, אך צריך לשים לב שסוגרים כהלכה את כל האבזמים כדי שהסוס לא ייסתבך ברצועות במשך הלילה. מידי בוקר מורידים את השמיכות, אך בימים קרים וגשומים משאירים אותן כמעט כל היום. מורידים את השמיכות כדי להבריש את הסוסים וכאשר מוציאים אותם לפעילות, אם אפשר. הסוסים בדרך כלל לא סובלים מקור ודווקא יותר קשה להם להתמודד עם חום. בתגובה לקור הסוסים מצמיחים פרוות חורף עבה וכך הם שומרים על חום הגוף גם בטמפרטורות נמוכות. הבעייה מתחילה כשמאמנים את הסוס במהלך היום, כשחם יותר, ומבקשים ממנו להתאמץ. אז הסוס מתחיל להזיע וקשה לו להתקרר בגלל הפרווה העבה. אצל סוסי בית-ספר שעושים פעילות קלה בדרך כלל אין בעייה, אבל לסוסי ספורט חשוב לשים קובנים כדי למנוע מהם להצמיח פרוות חורף. הקובן מחמם את הסוס בשעות הקרות ומפחית את הצורך בפרוות החורף. לעיתים יש לגלח סוסים שבכל זאת מצמיחים פרווה עבה, כדי שבאימונים לא יסבלו מחום.


 הסוסה ביוטי מדגמנת קובן פליס


אחרי האימון, אם הסוס הזיע ולא קר מאוד, רצוי לשטוף אותו. אחרי המקלחת שמים על הסוס קובן העשוי מפליס ששומר על חום הגוף וכך מונעים מצב של שרירים תפוסים מהקור.

להזכירכם ניתן לקבל עדכון למייל בכל פעם שהבלוג מתעדכן! כל שצריך הוא לרשום את כתובת המייל שלכם בתבה הנמצאת מצד שמאל תחת "הרשם לקבלת עדכונים".

יום שבת, 11 בדצמבר 2010

יופי טופי

 סוסת טיולים או דרסז'?


זוכרים את ביוטי, הסוסה שהתחלתי לרכוב עליה בקיץ ושבקושי עשתה טרוט וקנטר? ובכן מאז עבדנו קשה, התקדמנו המון ואפילו קיבלנו אישור מיוחד להתחרות! הבעלים של ביוטי (שהם גם שותפים בחוות טוקסנה) מאוד שומרים עליה ולא רוצים להפוך אותה לסוסת ספורט, אך מכיוון שבינואר מתוכננת תחרות דרסז' בחווה הם הסכימו שנשתתף. הם לא רוצים לטרטר את ביוטי לתחרויות מחוץ לחווה, ואולי הם צודקים כי בפעם האחרונה שביוטי נסעה בקרון היא רעדה מפחד כל הדרך והגיעה ליעד רטובה לגמרי מזיעה...

אני רוצה להרשם למקצה א' פתוח המיועד למדריכי רכיבה ולרוכבים בוגרים שרוצים להתחרות ברמת הבסיס. המקצה מיועד להפריד בין אנשי מקצוע המתפרנסים מהתחום לבין רוכבים חובבים. ביוטי כבר יודעת תרגילים מתקדמים יותר, אבל אני מעדיפה להתחיל מהבסיס ולהתקדם לאט-לאט.

אז איך התקדמנו מאז הפוסט הקודם:
אחת הבעיות העיקריות של ביוטי מגיעה מהמבנה שלה. כיאה לסוסה מגזע קווטר, ביוטי בנויה בדיוק הפוך מסוס דרסז'. יש לה אחוריים גדולים וחזקים והגוף שלה בנוי ב"ירידה" במקום ב"עלייה". המבנה שלה מקשה עליה להעביר את משקל הגוף אל הרגליים האחוריות וליצור מצב שהיא גבוהה יותר מקדימה. אני זוכרת שבפעם הראשונה שרכבתי עליה ממש הרגשתי שאני נופלת קדימה. ביוטי מאוד התקדמה והמאמן שלנו אומר בצחוק שהיא כבר לא עושה "עמידת ראש" (כלומר פחות נשענת קדימה). הוא עדיין מתלונן על כך שביוטי קטנטנה ומבקש באימונים שלא נרכב עד סוף המגרש (אורך המגרש 60 מטר) כדי שלא ייגמר השיעור עד שנגיע לשם... כמו שרואים בתמונות ביוטי מאוד משתפרת, היא כבר מחזיקה את עצמה מאוד יפה בטרוט וגם משתפרת בהדרגה בקנטר. כדי לעודד את ביוטי להשתמש ברגליים האחוריות שלה ולהכניס אותן מתחת לגוף, אנחנו מתאמנות הרבה על מעברים בין המקצבים


 סוסת דרסז' מדהימה!!!


הבעייה העיקרית השנייה של ביוטי היא שקשה לה להשתמש ברגל ימין אחורית. כפי שציינתי בפוסט הקודם, לפני שהתחלתי לרכוב עליה ביוטי בקושי עשתה קנטר ימין ולוקח הרבה זמן עד שהשרירים בגוף מתחזקים ומתאזנים. כשרוכבים על מושכת ימין (רוכבים ליד הגדר כשמושכת ימין בצד הפנימי), ביוטי מכניסה את האחוריים פנימה וקשה לה להתיישר, בעיקר בקנטר. כדי לעודד את ביוטי להשתמש ברגל הסוררת אנחנו מתאמנות על "לג-יילד". התרגיל מלמד את ביוטי להכניס את הרגל מתחת לגוף דרך תנועה קדימה והצידה. תרגיל נוסף שעוזר לנו הוא "שולדר-אין" שמעודד את ביוטי להכניס את הכתפיים פנימה (למסלול פנימי) ובכך מיישר את האחוריים שלה. התרגילים הללו גם עוזרים מאוד בהעברת המשקל לרגליים האחוריות וליצירת מסגרת נכונה יותר (כאשר החיבור בין הראש לצוואר הסוס הנו הנקודה הגבוהה ביותר בגופו).


בקנטר עוד קצת קשה לנו, אבל אנחנו משתפרות...


בנוסף אנחנו מתאמנות על הארכה וקיצור של הצעד בטרוט ובקנטר, כלומר לשלוח את הרגליים קדימה בכל צעד ואז לחזור למקצב הרגיל. לביוטי קשה לאסוף את עצמה (לקצר את הצעד) בעיקר בקנטר, אך היא מאוד משתפרת. בשיעור האחרון הוספנו תרגיל של אלכסונים עדינים (בין 3-5 מטר מהגדר בצלע הארוכה) בקנטר ובשיעור הבא ננסה גם קנטר הפוך (כאשר הרגל המובילה הינה החיצונית במקום הפנימית). התרגילים מאוד עוזרים לביוטי למצוא את שיווי המשקל שלה ולהתיישר. בנוסף לכך הקפיצה בקנטר ממש משתפרת, כי ביוטי מצליחה להעביר את הכח שהיא משקיעה בקנטר למעלה במקום ליפול קדימה. אני וביוטי הקטנטונת מתקדמות ולומדות יחד ומקוות להצליח בתחרות שתתקיים עוד פחות מחודש!

ביוטי בתנוחה אופיינית

יום שבת, 4 בדצמבר 2010

טנסי וולקר


  הצגת סוס טנסי בארוע סוסים


לפני זמן מה ביקש אחד מבעלי הסוסים בחווה שארכב על סוסו פעמיים בשבוע כדי לשמור אותו בכושר. מאוד רציתי לעזור, אך התלבטתי כי לא מדובר בסוס רגיל, אלא בסוס מגזע טנסי וולקר. מעולם לא רכבתי על סוסים כאלו ולכן לא ידעתי האם אוכל באמת לאמן את הסוס. סיכמנו שנזמין לכמה שיעורים מאמן מקצועי של סוסי טנסי ולאחר מכן נבדוק שנית האם אני מסוגלת לעמוד במשימה. לאחר מספר שיעורים כיפיים ומרתקים הבנו שעדיף לתת למאמן המקצועי לעבוד עם הסוס, אך אני הרווחתי חוויה מעניינת ומלמדת.

מקורם של סוסי הטנסי בדרום ארצות הברית. הסוסים שימשו את בעלי החוות הגדולות כדי להגיע ממקום למקום על אדמתם. מדובר בסוסים גבוהים וחסונים המסוגלים ללכת גם בשטחים הרריים וקשים למעבר. סוסי הטנסי הינם בעלי מזג רגוע וסיבולת גבוהה, הם נוחים מאוד לרכיבה ולכן משמשים כיום בעיקר לטיולים. 


סוס מגזע טנסי וולקר


לסוסי הטנסי מקצב מיוחד של "הליכת-ריצה": זהו מקצב דומה להליכה בעל 4 פעימות, אך הסוסים יכולים להגיע למהירות של 10-20 קמ"ש בהליכה! ככל שהמהירות עולה הרגליים האחוריות עוברות את פסיעת הקדמיות (יכול להגיע עד הפרש של 45 ס"מ). כשהם הולכים-רצים הסוסים מהנהנים בראשם וזהו אחד הסימנים שהם מבצעים נכון את המקצב המיוחד.

מאמני סוסי טנסי משתמשים בשיטות שונות כדי לזרז את הלימוד של הגדלת הצעד. הם משתמשים בעזרים שונים כגון שרשראות ופדים שקושרים על רגליי הסוסים ויש מאמנים שאף משתמשים בחומרים כימיים שאינם חוקיים כדי להשיג את אותה המטרה.

יום ראשון, 28 בנובמבר 2010

אתגר רציני

אתמול (יום שבת, 27 לנובמבר 2010) התקיימה בחוות יגור תחרות דרסז' מיוחדת מאוד. אחת לשנה מתקיימת בישראל תחרות ה- Challenge הבינלאומית של אירגון ה- FEI (ההתאחדות הבינלאומית לספורט הרכיבה). התחרות מיועדת למדינות מתפתחות, מטרתה לקדם את הדרסז' ולאפשר גם לנו להתחרות באופן בינלאומי. ישראל מתחרה עם המדינות: יוון, תורכיה, איחוד האמירויות, קפריסין ומלטה. המיוחד בתחרות זו שהשופטים עוברים בין המדינות ובכך מתאפשר לקיים תחרות בינלאומית בלי לצאת מהארץ.





 המנצחים בתחרות


בשנים האחרונות התקיימה התחרות בחוות יגור הפסטורלית שבצל הר הכרמל. השנה התחרו 32 רוכבים שקטפו ציונים מרשימים ביותר. השופטים הגיעו לישראל מיוון ומחר בבוקר ייצאו לקפריסין. הם יסיימו את הסיור בדובאי עוד שבועיים וחצי ורק אז נדע מי ניצח. 



 המגרש


התחרות נחלקת לארבעה מקצים ברמות שונות, ושני המקצים ברמות הנמוכות נחלקים לרוכבים בוגרים ולילדים. גיל הסף לכניסה לתחרות הנו 12 ולמקצים המתקדמים הנו 16. בתחרות ניתן דגש מיוחד לדור ההמשך ובשנה שעברה התחרות בה מעל 200 ילדים מ-53 מדינות ברחבי העולם.

בבוקר התחרות נערכת בדיקה וטרינרית ובדיקת ציוד כדי לוודא שכל הסוסים כשירים ושהציוד הנו ללא דופי. לאחר הבדיקות ועדת הדרסז' (הגוף האחראי על הספורט מטעם ההתאחדות הלאומית לספורט הרכיבה) בוחרת נבחרת של ארבעה רוכבים המייצגים את ישראל בתחרות. הועדה מהמרת על הרוכבים בעלי הסיכוי הגבוהה ביותר לקבל ציונים גבוהים. הנבחרת בעלת הציונים הגבוהים ביותר בקבוצת המדינות מקבלת פרס והרבה כבוד. שנה שעברה לא זכינו, אך השנה קיבלו הרוכבים ציונים יפים ועוד כמה שבועות נדע אם זכינו.




 טקס חלוקת הפרסים


השנה קטפו הרוכבים המוכשרים מחוות סברה ערביינס שבקיבוץ גבעת חיים איחוד כמעט את כל המקומות הראשונים בתחרות המקומית (בארבעה מקצים מתוך שישה). הסוסים שלהם נראו נהדר ועשו עבודה נהדרת ובהחלט הגיע להם לזכות.




 רוכבת צעירה מחוות סברה ערביינס


היום (יום ראשון, 28 לנובמבר 2010) התקיימה ביגור סדנה ל- 14 הרוכבים שקיבלו את הציונים הגבוהים ביותר בתחרות. את הסדנא העבירו שופטי התחרות וזו הזדמנות נהדרת עבור רוכבים מקומיים לקבל שיעור רכיבה ממאמנים ברמה בינלאומית. במקרה הזדמן לי לצפות בשיעור שהעביר השופט לרוכבת שאני מכירה – נהניתי מכל רגע ולמדתי המון! 



סדנת הרכיבה ביום שאחרי התחרות

יום שבת, 20 בנובמבר 2010

כוננות קוליק

בוקר אחד מצאתי את פרילי (שם חיבה של סוסה צעירה) שוכבת בתא שלה ומסרבת לאכול. פרילי בדרך כלל מתנפלת על החציר והתערובת ולכן נדלקה אצלי הנורה האדומה השמורה לסוסים במצוקה. מיד יצרנו קשר עם הוטרינר שנכנס לכוננות במידה והמצב לא משתפר במהרה. הוצאנו מהתא את כל המזון וניסינו להקים את פרילי. היא קמה בעצלתיים ואפילו הסכימה ללכת קצת, אבל כל פעם ניסתה להישכב בחזרה. נתנו לה זריקה נגד כאבים שאמורה להרגיע אותה, להקל על הכאב ולשחרר את שרירי מערכת העיכול (בתקווה שיחזרו לפעילות תקינה). המצב לא השתפר ולכן הזעקנו בכל זאת את הרופא. 


פרילי מקבלת אינפוזיה של נוזלים לווריד


הוטרינר איבחן סתימה במעי הגס, על ידי בדיקה רקטלית ובדיקות נוספות שביצע. הוא הכניס דרך האף של פרילי צינור קיבה כדי לשחרר גזים ונוזלים שהצטברו שם ולהכניס נוזלים ושמן פרפין כדי לרכך את הסתימה ולסכך את הצנרת. אחרי כל זה עוד נתנו לפרילי אינפוזיה של נוזלים לוריד כדי לשחרר סופית את הסתימה. הנוזלים מטפלים במצב שהסוס מיובש ועוזרים להפעיל מחדש את המעיים. השמן מאפשר לגזים לצאת ביתר קלות. גם ביצוע פעילות גופנית (בהובלה או בלונג') עוזר להפעלת המעיים.

אחרי שפרילי חזרה למוטב שאלתי את הוטרינר מדוע נגרמה הסתימה? הוא אמר שהסוסה פשוט "בטטה" – אוכלת יותר מידי ולא מספיק פעילה. הטיפול המונע הוא יותר פעילות גופנית וחלוקת המזון למנות קטנות יותר. מה שקרה לפרילי באותו יום נקרא קוליק.

אנשי סוסים ורוכבים בכל הרמות נתקלים לא מעט במונח קוליק. לכולם ברור שמדובר במשהו שלילי - אבל מה זה בעצם? יש שאומרים שסוס בקוליק כנראה ימות וזה רק עניין של מזל, אין מה לעשות. אולם הדרך הטובה ביותר לטפל בקוליק היא פשוט למנוע אותו. רוב הקוליקים מטופלים בזמן והסוסים נשארים בריאים ושלמים. עם זאת, במקרה שהסוס מראה סימני קוליק, צריך לקרוא בדחיפות לוטרינר, לטפל בצורה הטובה ביותר ולהסיק מסקנות כדי לא לחזור על אותן טעויות.









לונג' לסוס בקוליק יכול לעזור להפעלת המעיים


משמעות המילה קוליק הינה כאב המופיע ונגמר לפתע. קוליק אצל סוסים גורם לכאב בטן ואיננו אבחנה אלא סימן קליני (רפואי). קוליק יכול להעיד על אינספור בעיות במערכת העיכול או על בעיות אחרות באזור הבטן (בכליות, בכבד, בשלפוחית שתן ועוד). רוב הקוליקים קשורים למערכת העיכול ובדרך כלל למעי הגס. במקרים קשים נדרשת התערבות כירורגית בבית החולים להצלת חיי הסוס. אצל סוסים מבוייתים מדובר בגורם המוות השכיח ביותר ולכן חשוב שכל מי שבבעלותו סוס או שעובד עם סוסים יידע לזהות קוליק ולהזעיק את הוטרינר בזמן. 








יום רביעי, 10 בנובמבר 2010

חווה קטנה ומטריפה


 ביוטי המתוקה מתחרה בתחרות


אולי שמתם לב ששוב התרשלתי בתפקידי ולא פירסמתי את הפוסט השבועי שלי בשבת... אבל הפעם באמת שהייתה לי סיבה טובה (כמו תמיד). הפעם ביליתי את יום שבת בחוות טוקסנה שברמת-השרון שם התקיימה תחרות דרסז' של ההתאחדות לרכיבה. מדובר בחווה צעירה שהוקמה רק לפני כשנה על ידי קבוצת חברים. הם חיפשו חווה נעימה וכייפית בה יוכלו לגדל את סוסיהם ולבסוף החליטו להקים חווה משלהם. האווירה הטובה, המיקום המצויין והיחס החם תרמו לכך שכיום פועל בחווה בית ספר לרכיבה המונה מעל 100 תלמידים וכן שרות פנסיון לסוסים פרטיים. סך הכל מוחזקים בחווה כבר קרוב ל- 40 סוסים! 



רוכבים במגרש החימום


מאז הקמתה נמצאת החווה בתהליכי בנייה ושידרוג. לקראת התחרות הכשירו שטח גדול לחניית קרונות, הוסיפו כ- 15 תאים לסוסים, בנו גג בכל שטח האורוות וכן מזנון מפואר במרכז החווה. מדובר בתחרות הראשונה שמתקיימת בחווה והיא הייתה מוצלחת מאוד. בתחרות השתתפו כ- 70 רוכבים מחוות בכל רחבי הארץ וביניהם רוכבי בית-הספר לרכיבה של טוקסנה שהתחרו על סוסי בית-הספר. פרס הטיפוח ניתן הפעם לנבחרת של חוות טוקסנה לאחר שבתחרות הקודמת זכתה הנבחרת של חוות הג'וקי קלאב ברישפון. זוהי התחרות הראשונה של רוכבי טוקסנה והם מאוד התרגשו לקבל את הפרס. אבל הכי התרגשתי לראות את ביוטי, הסוסה שרק לפני כמה חודשים התחלתי לאמן ואפילו כתבתי עליה פוסט, מתחרה עם שני רוכבים ברמה א' ועושה עבודה נהדרת.


 רוכבי הנבחרות בליגת בתי-ספר

יום שבת, 30 באוקטובר 2010

טוטו כוכב עליון

החודש התקיימה בארה"ב אליפות העולם במקצועות הרכיבה (World Equestrian Games או בקיצור WEG) שהינה הארוע החשוב ביותר של ספורט הרכיבה העולמי. האליפות מתקיימת אחת לארבע שנים החל משנת 1990 וזוהי השנה הראשונה שהיא נערכת מחוץ לאירופה. את האליפות מארגנת  ההתאחדות הבינלאומית לספורט הרכיבה (International Federation for Equestrian Sports או בקיצור FEI). הארוע כולל את אליפות העולם בשמונה מקצועות רכיבה וביניהם דרסז', קפיצות ראווה, ריינינג וולטינג ועוד. השנה התקיימו לראשונה כל התחרויות במיקום אחד – פארק הסוסים שבלקסינגטון, קנטאקי.

הארוע נמשך שבועיים ומשך עשרות אלפי צופים. באליפות הדרסז' צפו כ- 25,000 איש ובכך נקבע שיא של כל הזמנים. האטרקציה המרכזית בדרסז' הינה תחרות הפריסטייל (רכיבה לצלילי מוזיקה) בה רוקדים הסוסים לצלילי מוזיקה פופולרית או מוזיקה שהולחנה במיוחד עבורם. זוהי בהחלט חוויה מרגשת ומהנה. פרט לפריסטייל התחרו הצמדים (סוס ורוכב) במקצה גרנד-פרי ספיישל (מבחן דרסז' ברמה הגבוהה ביותר), וגרנד-פרי קבוצתי בו מחושבות תוצאות הנבחרת של כל מדינה.

ברמת הגרנד פרי מבצעים הצמדים תרגילי דרסז' מרשימים ביופיים כגון: פסז', פיאף, הפ-פס, פירואט, החלפת רגל באויר כל צעד או שניים ועוד. הצמד אדוארד גל והסוס טוטו (או בשמו המלא מורלנדס טוטילס) שנחשבים כבר מזמן לכוכבי-על בעולם הדרסז' קטפו את כל המקומות הראשונים – בפריסטייל, בספיישל ובתחרות הקבוצתית בה ניצחה הנבחרת ההולנדית.

הסוס טוטו רק בן 10 (נחשב לגיל צעיר מאוד לסוס דרסז') וכבר הינו אלוף העולם. טוטו נמכר לאחרונה לסוחר סוסים גרמני בסכום משוער של 10-15 מיליון יורו!!! הצמד היחיד שאי-פעם ניצח את טוטו ואדוארד הינו הרוכבת אדלינדה קורנליסן והסוס ג'ריק פרסיבל. אדלינדה וג'ריק נפסלו באליפות כבר במקצה הראשון בגלל פצע קטן בלשונו של הסוס. כאשר סוסי דרסז' עובדים בצורה נכונה הפה שלהם מתמלא בקצף - בגלל הפצע הקצף הפך לאדום ויצר אשלייה של פציעה משמעותית. השופטים נאלצו לפסול את הצמד בו-במקום וכעת עובדים ב- FEI על שינוי החוק כדי למנוע את הישנות המקרה.  

יום שבת, 23 באוקטובר 2010

תחרויות או לא להיות



היום התקיימה בשעה טובה תחרות הדרסז' הראשונה בעונה בבית הספר לרכיבה שבקיבוץ ניר-דוד. מתוקף תפקידי כרכזת ענף הדרסז' השכמתי קום ושמתי פעמיי לקיבוץ. הנסיעה הייתה ארוכה וכשהגענו יכולתי להישבע שמכשיר ה- GPS שיחרר אנחת רווחה. עם זאת ככל שהתקרבנו ליעד הנוף נהיה עוצר נשימה והתחרות עצמה הייתה מוצלחת מאוד, כך שהנסיעה בהחלט השתלמה.

בתחרות השתתפו כ-80 רוכבים מחוות בכל רחבי הארץ. התחרות הייתה מאורגנת למופת, החווה מסודרת ומטופחת ולרשות הרוכבים עמדו מזנון נחמד, שירותים נקיים וחנות ציוד ניידת עמוסת כל טוב. רוב הרוכבים התחרו ברמות המתחילים ובאופן טבעי ככל שנתקדם בעונה נראה בתחרויות רוכבים ברמות גבוהות יותר. השנה נפתחה ליגת בתי-ספר בתחרויות הדרסז' כדי לעודד רוכבים מתחילים להתחרות. באפריל 2011 תתקיים תחרות הגמר של הליגה שתוקדש אך ורק לרמות הללו. השנה גם הוספנו פרס מיוחד למועדון הרכיבה שיציג את הסוסים המטופחים ביותר ובכל תחרות תוענק רוזטת טיפוח למועדון שיבחרו השופטים. 


רוכבים במבחן קבוצתי ברמת המתחילים

 
השנה צפויות עוד 9 תחרויות דירוג שיערכו בחוות בכל הארץ, וביניהן חוות טוקסנה ברמת השרון, חוות יגור, חוות נועם בקיבוץ נצר-סירני וכמובן גם בבית הספר לרכיבה ניר-דוד. בתחרויות הדירוג הרוכבים מתאמנים לקראת התחרויות הגדולות וצוברים נקודות דירוג. ככל שיש יותר נקודות הסיכוי להיכנס לתחרויות הגדולות עולה וכך גם הסיכוי לזכות באליפות.

התחרות הבאה תתקיים עוד שבועיים בחוות טוקסנה החדשה וזה המקום לאחל לצוות החווה המקסים הרבה הצלחה, כי זו הפעם הראשונה שייארחו תחרות. בנוסף לתחרויות הדירוג יתקיימו השנה עוד 4 תחרויות גדולות וביניהן תחרות הצ'לנג' הבינלאומית, גמר ליגת צפון, גמר ליגת בתי-ספר ואליפות ישראל בדרסז'. תחרות הצ'לנג' תתקיים כבר בחודש הבא בחוות יגור ואני כמובן יהיה שם לספר לכם איך היה.

יום שבת, 9 באוקטובר 2010

סימן משמיים - חלק אחרון


השבוע נלמד על סימנים נוספים שחלקם נדירים יותר, על סימנים הנגרמים מפציעות ועל סימון של סוסים על ידי האדם. 

נקודות Bend-Or - נקודות כהות ודהויות המופיעות בדרך כלל על פרווה ערמונית או בצבע פלומינו.



סימן שחור על גרב לבנה - ניתן לראות בבירור את השינוי בצבע הפרסה מתחת לסימן השחור


סימנים שחורים (Ermine Marks) - מופיעים על גבי סימנים לבנים, בדרך כלל על גרביים לבנות - ממש מעל הפרסה. אזור הפרסה שמתחת לסימן השחור יהיה
בדרך כלל כהה יותר.

נקודות גוף - סוסים בעלי סימנים לבנים בודדים שאינם עונים לתיאור של אפלוסה או פיינט



 
סימן לבן באזור הגבנון שנגרם מאוכף לא מתאים



 

סימני אוכף – סימנים לבנים המופיעים על הגב או הגבנון של הסוס. הסימנים נגרמים בדרך כלל מאוכף לא מתאים שנעשה בו שימוש לאורך זמן. 

סימון בהקפאה (freeze branding) – סימון סוסים באמצעות ברזל מלובן (רותח) שעבר הקפאה. הסימון מותיר סימן לבן על פרוות הסוס. בדרך כלל נראה את הסימנים על סוסים טהורי גזע, אבל יש חוות שמשתמשות בשיטה זו לזיהוי הסוסים. ניתן לעצב את צורת הסימן בעזרת ברזל בצורה הרצוייה.



freeze brand - סימון של סוס טהור מגזע טנסי וולקר


סימון בחום (hot brand) – סימון באמצעות ברזל מלובן. מדובר בסימון אגרסיבי יותר שמותיר בדרך כלל עור חשוף.


 

hot brand - סימון של סוס טהור מגזע הנובר


בזאת סיימנו את הנושא של סימני סוסים, אך אם נתקלתם בסימן שלא התייחסתי אליו תוכלו תמיד לפנות אליי ואשתדל לברר במה מדובר.
 

יום שבת, 25 בספטמבר 2010

נעליים קונים מהר וגרביים לא חסר

בשבוע שעבר למדנו מהם הסימנים הלבנים המופיעים על פרוות הסוסים ושניתן להעזר בהם כדי להבדיל בין הסוסים. בפוסט הקודם עסקנו בסימנים המופיעים על הפנים והיום נעסוק ב"גרביים" - הלא הם הסימנים המופיעים על רגלי הסוסים.


סוס בעל סימן פסטרן ברגל ימין וגרב ברגל שמאל


הגרביים מתוארות על ידי הנקודה הגבוהה ביותר ברגל הסוס המכוסה בלבן. מתחת לסימן לבן, פרסת הסוס תהיה בדרך כלל בהירה (לבנה). אם לסוס יש סימן חלקי או נקודות שחורות מעל הקורונט, הפרסה יכולה להיות בהירה וכהה - בהתאם לצבע הפרווה שמעליה. אצל סוסים מנומרים (כמו סוסי האפלוסה) הפרסה יכולה להיות מפוספסת, גם אם לא נראים סימנים מעל הקורונט. 


גרביים אצל סוס אפור - הסוס רטוב ולכן ניתן לראות בברור את העור הורוד מתחת לסימנים הלבנים
 

הגרביים מתחילות מעל הפרסה (הקורונט) והסוגים השונים מתוארים לפי גובה הסימן הלבן על רגליי הסוס:
סטוקינג (stocking) - סימן המגיע עד הברך או ההוק (מתחת או מעל).
"לבן גבוה" - סטוקינג העולה מעל הברך או ההוק. 

גרב - סימן העולה מעל הפטלוק, אך אינו מגיע לברך או להוק.
פטלוק - סימן המכסה את הפטלוק.
פסטרן - סימן המגיע עד הפטלוק, אך אינו מכסה אותו.
קורונט - סימן המופיע סביב הקורונט, בדרך כלל עד 2.5 ס"מ רוחב.


 סוס בעל סימן פסטרן ברגל ימין וסימן פטלוק ברגל שמאל


ובכן כמו בשבוע שעבר תוכלו כעת לבחון מחדש את הסוסים בחווה ולומר אילו גרביים יש להם. בשבוע הבא נמשיך ללמוד על סימנים נדירים, סימנים הנגרמים מפציעות וסימנים שהינם מעשה ידי האדם.



יום שבת, 18 בספטמבר 2010

סימן משמיים

מבקרים חדשים בחווה בדרך כלל שואלים איך אפשר להבדיל בין כל כך הרבה סוסים? לאט-לאט עיניהם מתרגלות לשפע הצבעים והסוגים, אך לפעמים יש סוסים מאוד דומים - איך בכל זאת נבדיל ביניהם? בדיוק בשביל זה אצל רוב הסוסים קיימים סימנים לבנים מיוחדים על הפרווה. הסימנים הינם אזורי פרווה לבנה המופיעה על גבי פרווה בצבע אחר. סוסים נולדים עם סימנים לבנים שאינם משתנים לאורך כל חייהם. עור הסוס שמתחת לסימן הלבן הנו בדרך כלל ורוד (פרט לסימנים דהויים עליהם נסביר בהמשך). לעיתים נראה שהסימנים משתנים כשהסוס מתבגר או משיל את פרוות החורף, אך ההבדל הוא באורך השיער ולא בדוגמת הסימן. אצל סוסים אפורים נראה שהסימנים נעלמים כשהסוס מלבין עם השנים, אך אם מתבוננים היטב (בעיקר כשהסוס מגולח או רטוב) ניתן לראות את ההבדל בין העור הורוד והעור השחור שבגופו. הסימנים הלבנים יכולים להופיע על כל חלק מגוף הסוס, אך לרוב מופיעים על הפנים והרגליים. בפוסט זה אסביר על סימני פנים.



קירידו (מימין) ורוני (משמאל) - לקירידו יש סטרייפ קטוע וסניפ דהוי ואילו לרוני יש בלייז וסניפ מחוברים.


סימנים המופיעים על הפנים מתוארים על ידי צורה ומיקום. יכול להיות יותר מסימן אחד על פני הסוס. 
לעיתים, כאשר סימן לבן עולה על העין, העין תהיה כחולה (אך לא תמיד).  להלן שמות הסימנים:
בלייז (blaze) - קו לבן רחב לאורך מרכז הפנים.
סטריפ (strip), סטרייפ (סטרייפ) או רייס (race) - קו לבן דק לאורך מרכז הפנים.
פנים קירחות (bald face) - בלייז רחב מאוד המכסה את העיניים. 
סוסים אלו יהיו לעיתים בעלי עיניים כחולות. 
כוכב - סימן לבן בין העיניים או מעליהן. 
אם יש גם סטרייפ או בלייז הכוכב צריך להיות רחב יותר כדי שיובחן בנפרד. 
סניפ (snip) - סימן לבן על האף, בין הנחיריים.


בארני (מימין) ופשוש (משמאל) - לבארני יש כוכב, סטרייפ וסניפ מחוברים ואילו לפשוש יש כוכב.



להלן מונחים נוספים המתארים סימני פנים:
דהוי - סימן קטן שתחתיו בדרך כלל לא מופיע עור ורוד.
קטוע - בדרך כלל סטריפ או בלייז שאינו ממשיך באופן רציף לאורך כל הפנים.
מחובר - סימנים שונים המחוברים ביניהם.
א-סימטרי - בדרך כלל סטריפ או בלייז שאינו ישר.
סימני שפה (פה) - בדרך כלל מתוארים על ידי מיקומם (ללא שמות מיוחדים): 
"שפה תחתונה", "סנטר" וכדומה.


סוסים בעלי סימני שפה - במקרה זה בשפה התחתונה.


כעת תוכלו לבחון מחדש את פניי הסוסים בחווה ולומר אילו סימני פנים יש לכל סוס. בפוסט הבא אסביר על ה"גרביים" שיש לחלק מהסוסים, שהן למעשה סימנים לבנים המופיעים על הרגליים - שווה לחכות!

יום שבת, 11 בספטמבר 2010

סוסים בכל מיני צבעים - חלק ג' ואחרון


חלק זה מוקדש לצבע מיוחד שהכרתי רק בתקופה האחרונה וכן לשני צבעים מיוחדים מאוד שהפכו לזנים נפרדים של סוסים. 
 
הולי - סוסה בצבע רואן במרכז לרכיבה טיפולית בתל-מונד


רואן (Roan)
את הסוסה הולי הכרתי במרכז לרכיבה טיפולית בתל-מונד. מייד שמתי לב שמדובר בצבע מאוד מיוחד, אך רק עם כתיבת הפוסטים האחרונים הבנתי שמדובר בצבע רואן. הצבע מורכב משיער לבן המעורב באופן שווה בפרוות הסוס. צבע הסוס לא משתנה לאורך חייו, לעומת סוסים אפורים שמלבינים עם השנים. ראש הסוס כהה יותר משאר הגוף (יכול להיות גם בצבע אחיד). גם "קצוות" הגוף של הסוס (הרגליים, הזנב והרעמה) הינן בצבע אחיד יותר ובדרך כלל גם כהה יותר. הסייח נולד בצבע רואן, אם כי לעיתים קשה לזהות זאת עד שפרוות הסייח הראשונית נושרת. צבע הסוס יכול להיות בהיר או כהה כתוצאה משינויי העונות.   





פיינט (Paint) או פינטו (Pinto)?
סוס מגזע פיינט חייב להיות קווטר או טורוברד ואילו סוס בצבע פינטו יכול להיות מכל גזע. מדובר בסוסים בעלי פרווה עם מעין "טלאים" לבנים. לכל דוגמת צבע יש שם מיוחד, כאשר יכולים להיות סוסים עם פרווה שחורה, ערמונית, ביי ועוד עם טלאים לבנים. לכל דוגמת צבע יש שם מיוחד המתאר את סוג הטלאים: היכן ממוקמים, באיזו צורה וכו'. הסוס צ'יקו מחוות טוקסנה ברמת השרון הנו בצבע פינטו, למרות שכולם בחווה חושבים שמדובר בסוס פיינט. צ'יקו אינו סוס קווטר או טורוברד (הוא כנראה ערבי מעורב) ולכן יש לקרוא לו פינטו ולא פיינט.   



צ'יקו - סוס בצבע פינטו בחוות טוקסנה

אפלוסה (Appaloosa)
הגזע שייך לקבוצה של דוגמאות צבע מנומרות (Leopard). לכל סוג של נימור יש שם מיוחד (כמו בסוסי הפינטו). יש סוסים מנומרים בעלי פרווה בצבע אחיד, אך תמיד יהיו להם מאפיינים נוספים של סוס מנומר: פרסות עם פסים אנכיים, עור מנומר סביב העיניים, השפתיים ואברי המין ועיניים בעלות סקלרה (sclera) לבנה. הסוסים בעלי עיניים חומות, כחולות או חום-ירוק ויכולות להיות להם עיניים בצבעים שונים. האפלוסה הנו גזע נפרד. הגזע הושפע על ידי גזעים שונים במהלך השנים ולכן מבנה הגוף של האפלוסה איננו אחיד. 



סוס מגזע אפלוסה



הערה אחרונה:
כדי להקל עליכם, הקוראים, הוספתי תיבת רישום לבלוג (בצד שמאל, תחת "ארכיון הבלוג").
במידה ותרצו לקבל הודעה לדואר האקטרוני שלכם בכל פעם שהבלוג מתעדכן - רשמו את כתובת הדואר בתיבה ולחצו על "הרשם". בתוך דקות תקבלו הודעה עם קישור, לחצו עליו כדי לאשר את הצטרפותכם לרשימה.


שנה טובה!

יום שני, 30 באוגוסט 2010

סוסים בכל מיני צבעים - חלק ב'

בפוסט הקודם הכרנו את צבעי הבסיס של פרוות הסוסים (ערמוני, שחור וביי) וכעת נעבור לצבעים נדירים ומיוחדים יותר...

לבקן (albino)
בעלי חיים לבקנים מוגדרים כבעלי שיער לבן, עור ורוד ועיניים ורודות, אך למרבה הפלא אין סוסים לבקנים! הגנים הגורמים ללבקנות הינם קטלניים בסוסים ולכן סייח שנולד לבקן מת זמן קצר לאחר הלידה. עם זאת יש סוסים הנולדים בריאים עם פרווה לבנה, עיניים כחולות או חומות ועור ללא פיגמנטים.

אחד הצבעים הנדיר ביותר בעולם הסוסים. כפי שתואר להלן הסוסים בעלי פרווה לבנה, עיניים כחולות או חומות ועור שכולו או רובו ללא פיגמנטים (ורוד). הם נולדים לבנים ונשארים לבנים כל חייהם. 



מרינו - סוס אנדלוס שחור


אינו צבע שכיח, אך גם לא נדיר. קיימים שני סוגים: שחור דוהה ושחור שאינו דוהה. רוב הסוסים השחורים דוהים לגוון חום אם הם נחשפים לשמש כל יום. סוסים בגוון שחור-כחול אינם דוהים בשמש. הסייחים השחורים נולדים בדרך כלל בהירים יותר ומשחירים כשפרוות הסייח נושרת. כדי שסוס ייחשב שחור הוא צריך להיות שחור כולו למעט סימנים לבנים (מופיעים בדרך כלל על הפנים וברגליים). ההבדל בין סוס שחור לסוס ערמוני או ביי כהה הנו בשיער העדין שסביב העיניים והאף. אצל סוס שחור השיער שחור ואילו אצל סוס ערמוני או ביי השיער בהיר יותר. 

פלומינו (palomino)
סוס ערמוני בהיר בגווני זהוב, צהוב או שזוף עם זנב ורעמה לבנים או בצבע קרם בהיר. הפלומינו יכולים להופיע בצבע בהיר מאוד עד לצבע שוקולד עמוק, אך תמיד עם זנב ורעמה בהירים.  


 בלונדי - פלומינו יפהפה (וגם חכם)


בפוסט הבא נספר על צבעי סוסים כה מיוחדים שהם הפכו לזנים נפרדים, תוכלו לנחש מה הם?

יום שני, 23 באוגוסט 2010

פוקו רוקו פפי



אתם וודאי תוהים מדוע קראתי לפוסט "פוקו רוקו פפי"?! ובכן פוקו רוקו פפי הנו שם הסוס שניצח בתחרות הדרבי בשבת שעברה. הדרבי הנה תחרות של ענף הרכיבה המערבית (western) והיא נערכה בחוות נועם שבקיבוץ נצר סירני. אירגנו צוות קטן אך איכותי של רוכבות דרסאז' ושמנו פעמינו לדרבי. המטרה הייתה להבין אחת ולתמיד על מה כל המהומה ולמה ה"ווסטרן" (בניגוד לדרסאז') זוכה לפופולריות כה רבה בארצנו? הדרבי החל בשעה 18:00 ונמשך עד סביבות 22:00. הכניסה למתחם הארוע עלתה 100 ש"ח, כללה שימוש חופשי בדוכני האוכל והשתייה (כולל אלכוהול) וגררה ביקורת נוקבת מצד הנציגות. 





חוות נועם בקיבוץ נצר סירני


הדרבי הינו תחרות ריינינג (reining) פרטית, שאינה משתתפת בדירוג של תחרויות הענף. משתתפים בה סוסים צעירים בגילאי 4-6. ההשתתפות תחרות נחשבת מאוד יקרה, החל מ-800 ש"ח ועד 1,200 ש"ח (למקצה של המקצוענים). בהתאם לכך, הפרסים הכספיים גבוהים גם הם - עד 5,000$. מטרת הארוע היא להציג את הסוסים הצעירים בפני קהל הקונים הפוטנציאליים. כמובן שהזוכים יוכלו לדרוש מחירים גבוהים יותר עבור הסוסים בעת המכירה. 


 הגביע בו זכה מנצח הדרבי

המסלולים שמבצעים הצמדים (סוס ורוכב) כוללים אלמנטים כגון: מעגלים בקנטר איטי ומהיר, החלפת רגל מובילה באוויר, עצירות חזקות, פניות חדות, הליכה לאחור, ספינים (סיבוב במקום על רגל ציר אחורית) ועוד'. ריינינג הנו תצוגת שליטה בסוס. מקור השם מהמילה Reins (מושכות) ופירושו הנחיית הסוס על ידי הרוכב. הרוכב נדרש להפגין רמת שליטה גבוהה מאוד והדרישות האתלטיות מהסוס גבוהות. הריינינג הנו אחד הענפים של הרכיבה המערבית ובתחרויות הארציות ניתן לראות ענפים נוספים כגון קאטינג, פלז'ר וטרייל קלאס. הריינינג הוא ללא ספק אחד הענפים המרשימים.

רוכב בתחרות דקות ספורות לפני הצגת הסוס

 
המנצח הגדול של הדרבי שגרף את הפרס הכספי הגבוה היה ניר שמחון עם הסוס פוקו רוקו פפי מחוות עדנים. ולסיכום: מדובר בארוע כייפי עם אווירה טובה ונינוחה. הקהל מוזמן לעודד את הרוכבים ולהנות ממזון ושתייה חופשיים. גברים בהחלט נראים טוב יותר בלבוש של cowboys (לעומת טייץ בדרסאז') ולכן מומלץ לרווקות שאוהבות סוסים.




יום שבת, 14 באוגוסט 2010

סוסים בכל מיני צבעים



האם אי-פעם שמתם לב למגוון הצבעים העשיר של הסוסים שסביבנו? בכל חווה ניתן לראות סוסים בכל מיני צבעים מיוחדים ויפים, אבל האם יש פה חוקיות כלשהי? האם גם כאן "השמיים הם הגבול"? ובכן ממחקר קטן שביצעתי אכן קיימת חוקיות בצבעי הסוסים: יש שם מוגדר לכל צבע, יש צבעים שכיחים וצבעים נדירים ואף זני סוסים המוגדרים על פי צבעם.

קיימים שלושה צבעי בסיס לפרוות הסוסים: ערמוני (chestnut), שחור וביי (bay). רוב צבעי הסוסים נוצרים מגנים הפועלים על שלושת צבעי הבסיס. צבעי הסוסים השכיחים הינם:

ביי (bay)
סוסים בעלי פרווה בצבע אדום-חום בהיר עד חום כהה מאוד עם "קצוות" שחורים. הקצוות הם הרעמה, הזנב והרגליים התחתונות. 


קורנפלקס - סוס פרייברגר בצבע ביי


ערמוני (chestnut)
סוסים בעלי פרווה בצבע אדום. הזנב והרעמה הינם בצבע הפרווה או בהירים יותר. סוס ערמוני בעל פרווה בצבע חום-כהה מאוד נקרא liver chestnut ולעיתים מכונה פשוט סוס חום. סורל (sorrel) הנו הגוון השכיח ביותר של ערמוני והוא אדום-שזוף עד אדום. 

רופרטי - סוס הנובר ערמוני
סוס בעל עור בצבע שחור ושיער לבן או לבן המעורב בשיער כהה. סוסים אפורים יכולים להיוולד בכל צבע והם מלבינים ככל שהם מתבגרים. בסופו של דבר רובם יהיו לבנים לחלוטין או לבנים עם נקודות אדומות (נקרא fleabitten). רוב הסוסים ה"לבנים" הינם סוסים אפורים עם פרווה לבנה לחלוטין. ההבדל בין סוס אפור לסוס לבן הנו בצבע העור. לסוסים אפורים עור כהה בו ניתן להבחין בעיקר סביב העיניים, האף ואזורים נוספים ללא שיער או עם שיער דק. 


אביר - סוס אפור


בפוסט הבא נמשיך עם צבעי סוסים נדירים ומיוחדים...




יום שבת, 31 ביולי 2010

מיליון סוסים - חלק אחרון וחביב

ברוכים הבאים לחלק האחרון בסידרה המוקדש לסוסי הספורט הגדולים והאתלטיים לצד הפונים הקטנים והחביבים...

נתחיל מפשוש ששמו קצת מטעה כי לא מדובר בפוני חמוד, אלא בסוס הולנדי (Dutch Warmblood) גדול וחזק. בשנות ה-60 החלה תכנית הגידול וההשבחה של הסוסים ההולנדיים והיא מהמוצלחות כיום לסוסי ספורט. החוק ההולנדי מאפשר כמעט לכל סוס להיכנס לספר ההרבעות, אם הוא עומד בקריטריונים שנקבעו מראש (כגון גובה). רוב הסוסים ההולנדיים הינם בצבעים שחור, חום, bay, ערמוני או אפור ולעיתים קרובות בעלי סימנים לבנים. ב-15 השנים האחרונות השבחת הסוס ההולנדי כוונה לרמות הגבוהות ביותר. ההולנדיים בוחרים סוסים קלים לטיפול ולרכיבה ולכן זכרים ונקבות בעלי מזג רע לא מורשים להיכנס לספר ההרבעות. בשנים האחרונות השבחת הסוסים ההולנדיים מותאמת לענף הספורט הרצוי: סוסי הדרסאז' הינם קשובים ומשתפי פעולה ואילו סוסי הקפיצות הינם אמיצי לב. לסוס ההולנדי רגליים ארוכות וגוף מוצק והנו בעל פרורורציות טובות.


פשוש - השם קצת מטעה כי מדובר בסוס הולנדי גדול וחזק


וכעת נכיר את רופרטי, סוס גרמני מסוג הנובר (Hanoverian). ההנובר הנו תערובת של סוס עבודה עם סוס ספורט. ההנובר מופיע לעיתים קרובות במשחקים האולימפיים בענפי הדרסאז' והקפיצות. מדובר באחד הזנים העתיקים, הרבים והמוצלחים מסוג warmblood. במקור שימש ההנובר כסוס כרכרה והשבחתו עם סוסי טורוברד הפכה אותו לזריז וקל יותר (ומותאם לתחרויות). קצת על ההיסטוריה ועל מקור השם: בשנת 1735 מלך אנגלייה והאלקטורט של הנובר (גרמניה), ג'ורג' השני, ייסד את האורוות הממשלתיות בסל (גרמניה). הוא רכש זכרים המתאימים לעבודה חקלאית ולחיל הפרשים. נקבות מקומיות הרובעו עם זנים שונים כגון אנדלוס וטורוברד. בסוף המאה ה-18 היה ההנובר לסוס כרכרה מהמעלה הראשונה, בין הפופלריים ביותר באירופה וזאת בזכות חוקי הרבעות קפדניים במיוחד. ההנובר הנו בעל מזג נוח, אלגנטי, חזק, בעל סיבולת גבוהה, גב חזק, גוף עוצמתי, תנועה אתלטית וגפיים חזקות. צבעי ההנובר הינם: ערמוני, bay, חום, שחור ואפור.



 רופרטי - סוס גזעי מסוג הנובר


בוני הוא פוני מסוג וולש (Welsh Pony). מקור הפוני בוויילס שבאנגליה. קיימות 4 מחלקות (A-D) של פונים מסוג וולש הנבדלות ביניהן בעיקר בגובה הסוס, כאשר A הינו הקטן ביותר ו-D הגדול ביותר. גובהם נע בין 112 ס"מ ועד 163 ס"מ. ושוב קצת היסטוריה: פונים מקומיים חיו בוויילס עוד לפני 1600 לפנה"ס. במהלך ההיסטוריה הפונים שימשו בחיל הפרשים, כסוסי עבודה במכרות (בשל גודלם הקטן) וכסוסי עבודה בחוות. כיום משמשים הפונים לטיולי רכיבה, בתחרויות וכסוסי כרכרה. הם  פופולריים מאוד בתור סוסים לילדים. הפונים בעלי ראש קטן ועיניים גדולות, גב קצר, אחוריים חזקים, ורגליים קדמיות ישרות עם קאנון קצר. הם בעלי תנועה חזקה וזורמת, דחיפה עוצמתית של האחוריים וטרוט מהיר. מדובר בסוס אמין, בעל מזג נוח ונמרץ. הם בעלי סיבולת גבוהה, ידידותיים, קלים לאימון ואינטלגנטיים. קיימים פונים כמעט בכל צבע, אך אין פונים מנוקדים.


בוני הפוני - פוני מסוג וולש


נלה היא סוסה ננסית. ניתן למצוא סוסים ננסיים בעיקר באירופה ובאמריקה. ייחודם הוא מידותיהם הקטנות כאשר גובהם בגבנון הינו 86-97 ס"מ. הסוסים הננסיים הינם בעלי מאפיינים דומים מאוד לסוסים רגילים והם קיימים בכל מיני צבעים. מדובר בסוסים ידידותיים שמפאת גודלם ואופיים משמשים לעיתים קרובות כחיות מחמד וכסוסי נחייה. הם חסונים וחיים בדרך כלל יותר מסוסים רגילים - עד גילאי 25-35.

נלה - סוסה ננסית